vrijdag 20 juli 2012

Zweet


Zweet. De meeste mensen vinden het maar vies, maar wist je dat je zweet om te overleven? Mensen zweten namelijk om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hiermee voorkomt je lichaam zelf dat je oververhit raakt. Maar waarom zweten we dan? Zweet zijn kleine druppeltjes vocht die via je poriën naar buiten, uit je lichaam, komen. Doordat je huid nat wordt, koel je sneller af. Dit is (bijvoorbeeld) te vergelijken met het net onder de douche vandaan komen en voor/onder een ventilator gaan staan. Dit is dé manier om je lichaamstemperatuur snel te laten dalen. Gelukkig weet je lichaam dit ook!


Helaas zweet de ene persoon meer dan de andere en ook de plaatsen waar iemand zweet kunnen nog wel eens verschillen. Ook kun je last hebben van zweet dat wat minder lekker ruikt. Deze geur ontstaat doordat zweet in contact komt met bacteriën. Vandaar dat goede verzorging en goed wassen een must is!

Op sommige momenten kun je sneller last hebben van zweetaanvallen. Zo kunnen aanleg, stress, angst en (uiteraard) grote lichamelijke inspanning een belangrijke rol spelen in de mate dat iemand zweet. Helaas kun je in de meeste gevallen niet voorkomen dat je zweet, maar je kunt het jezelf wel gemakkelijker maken.


Wat kun je tegen zweet doen?Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je minder zweet of dat je het jezelf in ieder geval zo optimaal mogelijk maakt?
• Neem altijd een deodorant mee, zo kun je altijd bijspuiten mocht het nodig zijn.
• Was je oksels iedere ochtend (en avond), voordat je deodorant gebruikt.
• Neem een schoon shirt mee als je weet dat je veel zal gaan zweten. Zo kun je je (op het toilet!) altijd even opfrissen.
• Draag katoenen kleding. Katoen laat het meeste lucht door en is een stof die bekend staat als een 'niet snel warm wordende stof'.


Deodorant
Een van de bekendste (en meest gebruikte) middeltjes tegen zweet is deodorant. Deodorant is in verschillende vormen verkrijgbaar: o.a. spray, roller, stick en crème. De meeste deodorants verbloemen alleen de geur van het zweet en laten je lekker ruiken. Meestal doet het niks (of in ieder geval niet heel veel) aan het zweet zelf.


Antiperspirant
Wat wel helpt tegen de hoeveelheid zweet is een antiperspirant. Een antiperspirant vernauwt de zweetkliertjes waardoor er geen vocht naar buiten kan komen.


Extreme maatregelen
Iets wat ook goed tegen zweet lijkt te werken is botox. Ja, je leest het goed, botox. Botox geeft hetzelfde effect als een antiperspirant, maar dan definitief. Door de botox wordt je huid als het ware dicht gemaakt zodat er geen zweet meer naar buiten kan.


Okselpads
Een tijdje geleden kwam ik achter het bestaan van de zogenaamde okselpads. Dit zijn letterlijk pads voor je oksels. Het zijn een soort inlegkruisjes die je aan de binnenkant van je shirt plakt. Als je last krijgt van zweet, dan wordt dit opgevangen door de pads. Hierdoor blijft je kleding droog en fris en ziet ook niemand dat je zweet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten