vrijdag 13 juli 2012

Vrijdag de dertiende



Uhoh, vandaag is het vrijdag de dertiende! Iedereen weet dat vrijdag de dertiende als ongeluksdag wordt beschouwd, maar waarom is dit eigenlijk?


Het gaat om de combinatie tussen vrijdag en 13. Wat er met deze twee elementen aan de hand is ga ik nu iets uitgebreider uitleggen.


Vrijdag
Veel mensen zeggen dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd. Vandaar dat veel mensen dit nu nog steeds zien als ongeluksdag. Daarnaast is het ook mogelijk dat vrijdag een slechte naam heeft gekregen doordat op deze dag door de Romeinen doodvonnissen werden voltrokken. Als derde mogelijkheid werd in Engeland op een vrijdag de doodstraf voltrokken, wat uiteraard ook als iets ongelukkigs wordt gezien. Ten slotte is vrijdag de laatste werkdag van de week en is daarom een slechte dag om ergens mee te beginnen.


13
Het getal dertien wordt gezien als een ongeluksgetal, maar waarom?
13 = 1 + 12
Twaalf is het getal van 'perfectie'. Dit wordt al heel lang door de mens gevonden, in de Bijbel kwam dit ook al terug: er wordt gesproken van twaalf apostelen. Meer dan perfect, meer dan 12 (13 is meer dan 12), moet daarom wel ongeluk brengen. Ook dit komt in de Bijbel terug: Judas was de dertiende die aanwezig was bij het laatste avondmaal en was later de verrader van het gezelschap.
Omdat veel mensen geloven dat dertien een ongeluksgetal is, wordt dit getal vaak ook overgeslagen bij verdiepingen. Dit is duidelijk te zien bij liften.


Als je deze twee met elkaar combineert tot vrijdag de dertiende, heb je dus een echte ongeluksdag.

Zoals je hier boven al hebt kunnen lezen, is het geloof dat vrijdag de dertiende ongeluk brengt vooral gebaseerd op de Bijbel. Tegenwoordig zijn er veel mensen die alleen niet meer alle verhalen geloven die in de Bijbel staan, maar tóch in het ongeluk van vrijdag de dertiende geloven.

Doordat vrijdag de dertiende als ongeluksdag wordt beschouwd, denkt men dat je op deze dag voorzichtig moet zijn met alles wat je doet. Daarnaast moet je ook éxtra voorzichtig zijn met dingen die normaal al ongeluk brengen, want deze zullen nu nog meer invloed hebben dan normaal.

Zie jij vrijdag de dertiende als ongeluksdag?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten